CHP’li Beko: Emek sömürüsü salgından daha ölümcül!

CHP İzmir milletvekili Kani Beko, çalışan yoksul sayısının 7, 7 milyon, yoksul sayısının ise 17 milyonu geçtiğini belirterek, “Emek sömürüsü salgından daha ölümcül hale geldi. Yoksulluk riski altında olan kadın, çocuk ve gençler için koruyucu düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir” dedi.

CHP’li Beko: Emek sömürüsü salgından daha ölümcül!

CHP İzmir milletvekili Kani Beko, çalışan yoksul sayısının 7, 7 milyon, yoksul sayısının ise 17 milyonu geçtiğini belirterek, “Emek sömürüsü salgından daha ölümcül hale geldi. Yoksulluk riski altında olan kadın, çocuk ve gençler için koruyucu düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir” dedi.

CHP’li Beko: Emek sömürüsü salgından daha ölümcül!
02 Şubat 2021 - 12:01

DİSK Genel-İş Araştırma Dairesinin Covid-19 Döneminde Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporunda, Avrupa ülkeleri içinde gelir eşitsizliği en fazla olan ülkenin Türkiye olduğu bildirildi. Önlem alınmazsa Pandemiden sonra küresel yoksulluğun birçok ülkede 3 ila 10 yıl geriye gideceği tahminine yer verildiği raporda, Türkiye’de yoksul sayısı son 2 yılda yüzde 8,4 arttığı, dünyada çalışan yoksul sayısının yüzde 9, Türkiye’de İse yüzde 14,4 olduğu belirtildi.

Gelir dağılımı eşitsizliği, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir sorun olduğunu kaydeden CHP’li Beko, kapitalist politikaların uygulandığı ülkelerde eşitsizliklerin, yoksullukların ve emek sömürüsünün, salgın hastalıktan daha da ölümcül olduğunu söyledi.

Türkiye’de kişi başına Gayrisafi Milli Hasılanın son bir yılda bin 434 Dolar azaldığını kaydeden Beko, 2019’da 9 bin 150 Dolar olan kişi başı milli gelirin, 2020 yılında 7 bin 715 Dolara düştüğünü, bu tutar ile AB ülkeleri arasında son sıralarda yer aldığını söyledi.

BAKAN SELÇUK YALAN SÖYLÜYOR!

TBMM Genel Kurulunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2021 bütçesi görüşmelerinde Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan “Yoksulluk, özellikle aşırı yoksulluk, uluslararası dokümanlarda da ifade edildiği gibi artık Türkiye için sorun olmaktan kalktı” açıklamasının bir yalan olduğunu söyleyen Beko, DİSK Genel İş’in araştırmasındaki verileri paylaşarak, “Bakan Selçuk’un söylediklerinin aksine Türkiye’de yoksulluk gün geçtikçe artıyor. Türkiye’de yoksul sayısı son 2 yılda yüzde 8,4 arttı. 2017 yılında 15 milyon 864 bin kişi olan yoksul sayısı, 2019 yılında 1 milyon 343 kişi daha artarak 17 milyon 207 bin kişiye çıktı. Yoksulluk oranıysa yüzde 21,3’ü buldu” sözleriyle eleştirdi.

YOKSUL SAYISI HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm 2020 Raporuna göre Türkiye’de 2017 yılında 3 milyon 493 bin çalışan yoksul var iken bu sayının 2019 yılında yarım milyon artarak 3 milyon 999 bin kişiye yükselerek yüzde 14,4’ü bulduğu bilgisini paylaşan Beko, yayınlanan raporda bu verilerin TÜİK Bilgi Merkezi’nden elde edilen bilgilere dayandırıldığına dikkat çekti. Beko, “Çalışan yoksul sayısına, salgın ile birlikte kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneğine mahkûm edilen yaklaşık 3 milyon 737 bin 831 kişiyi de eklediğimizde bu sayının 7,7 milyondan fazla olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

GELİR DAĞILIMI EŞİTSİZLİĞİ GİDERİLMELİ

Gelir dağılımındaki eşitsizliklerin, insanca yaşam ve çalışma koşullarını olumsuz yönde etkilediğini, insanların yoksulluk sınırı altında, asgari yaşam düzeyinde, borçlanarak yaşamak zorunda kaldıklarını belirten Beko, emekçilerin taleplerini dile getirerek şöyle konuştu: “Bu eşitsizliklerin giderilmesi için öncelikle toplumu oluşturan tüm fertlere hiçbir ayrım gözetmeksizin eşit, adaletli ve onurlu bir yaşam hakkı sağlanmasıdır. Gelir dağılımı eşitsizliğinin ana kaynağı olan emek ve sermaye arasındaki eşitsizlik son bulmalı, tüm ücretliler ürettikleri değerin karşılığını eşit ve adil bir şekilde almalıdır. Çalışan yoksulluğunu önlemek için asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlilere insanca yaşayabilecekleri bir gelir güvencesi sağlanmalıdır.  Kamusal bir hak olan eğitim, sağlık, barınma haklarından herkes eşit şekilde faydalanmalı, bu temel haklar nitelikli ve parasız biçimde sağlanmalıdır. Vergide adalet sağlanmalı az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Asgari ücret vergiden muaf tutulmalıdır. Vergi dilimleri hakkaniyetli bir şekilde yeniden düzenlenmelidir. Yoksulluk riski altında olan kadın, çocuk ve gençler için koruyucu düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. Sosyal yardımlar bireysel olarak değil, herkes için ulaşılabilir ve nitelikli bir hak olarak sağlanmalıdır ve  Herkes için temel bir gelir güvencesi sağlanmalıdır.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum