Çevrecilik Bilinci Anaokulundan İtibaren Aşılanmalı!

Evsel ve endüstriyel atıkların kaynağında ayrıştırılması, geri dönüşümü ve enerji elde edilmesi; ülkelerin kalkınmışlık göstergelerinin başında geliyor.

Çevrecilik Bilinci Anaokulundan İtibaren Aşılanmalı!

Evsel ve endüstriyel atıkların kaynağında ayrıştırılması, geri dönüşümü ve enerji elde edilmesi; ülkelerin kalkınmışlık göstergelerinin başında geliyor.

Çevrecilik Bilinci Anaokulundan İtibaren Aşılanmalı!
10 Ekim 2021 - 09:22

Geri dönüşümle birlikte plastik, cam, kâğıt, metal, demir, çelik, bakır, kurşun, kauçuk gibi pek çok atık türünün geri kazanılıp yeniden değerlendirilmesi çevre kirliliğini önlerken, doğal kaynakların tüketimi azaltıyor ve büyük oranda ekonomik tasarruf sağlanıyor.
Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, Türkiye’de atıkların kaynağında ayrıştırılması bilincinin gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğuna dikkat çekerek, sokak ve caddelerde atık toplayan vatandaşların geri dönüşüm ekonomisinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.
Türkiye’de 2019 yılı itibarıyla kağıt atıkların yüzde 43, plastik atıkların yüzde 27 plastik, cam atıkların yüzde 12, tekstil atıklarının yüzde 8, metal atıkların yüzde 4 oranında geri dönüştürüldüğünü anımsatan Gençer şu değerlendirmeyi yaptı:
 
“2050 YILINA KADAR PLASTİK TÜKETİMİ 3 KATA YAKIN ARTACAK”
 
“Bugün dünyada yılda 370 milyon ton olan plastik tüketiminin, 2050’de 1 milyar tonu geçmesi bekleniyor. Küresel geri dönüşüm sektörünün ise 2050’deki bu talebin yaklaşık %60’ını karşılayacağı öngörülüyor. Bugün sokak ve caddelerimizde gördüğümüz atık toplayıcı vatandaşlarımız, maddi imkânsızlıklar nedeni ile bu işi bir geçim kapısı olarak görmekte olsalar da, geri dönüşüm ekonomimiz için hayati işlev yüklenmekteler. Bir anlamıyla vatandaşımızın yapmadığı, yerel yönetimlerin tam anlamıyla ilgilenmediği çok önemli bir işi yapmaktalar. Atıklarımızı kaynağında ayrıştırıp geri dönüşüme kazandırarak, hem doğaya hem de döngüsel ekonomiye destek olmamız gerekiyor. Geri dönüşüm bilincinin ülkemize ve doğamıza karşı sahip olduğumuz en büyük sorumluluklardan biri olduğunu unutmayalım…”
 
 “BİLİNÇLENME ANAOKULLARINDAN BAŞLAMALI”
 
EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer, Türkiye’de geri dönüşüm bilincinin anaokullarında çocuklardan başlayarak tüm topluma aşılanması gerektiğini vurgulayarak, toplumun atıkların birer enerji ve hammadde kaynağı olduğu bilincine erişmesi gerektiğine işaret etti. Gençer, bunun için hammadde üreticileri, sanayiciler ve geri dönüşümcüler ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yerel yönetimlerin ortak bir strateji geliştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum