“Bu köy ne yaşar ne yaşamaz!”

Cumhuriyet döneminden beri tapusu olmayan Büyük Çatak Köyü Aziz Nesin hikayesini aratmıyor

“Bu köy ne yaşar ne yaşamaz!”

Cumhuriyet döneminden beri tapusu olmayan Büyük Çatak Köyü Aziz Nesin hikayesini aratmıyor

“Bu köy ne yaşar ne yaşamaz!”
12 Nisan 2021 - 15:30

Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren başlayan kadastro ve tapu çalışmaları Kars’ın Susuz İlçesi Büyük Çatak Köyü’ne uğramadı. 450 hanelik Büyük Çatak Köyü’nde kimsenin tapu kaydı yok. Ektikleri tarlalar, oturdukları evler tapusuz olan köylüler, tapuları olmadığı için devlet desteklerinden de yararlanamıyor.
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kars’taki ziyaretleri kapsamında tapusu olmayan Büyük Çatak Köyü’nü de ziyaret etti, sorunlarını dinledi.
Cumhuriyet döneminden bu yana devam sorunun artık çözüme kavuşturulmasını beklediklerin ifade eden Büyük Çatak Köyü Muhtarı Emin Mengükan, “Bizim kadastro sıkıntılarımız var. Tapumuz yok. Yetkililere sesleniyoruz. Bu sorunumuzu halletsinler. Rica ediyoruz. Gitmediğimiz yer, çalmadığımız kapı kalmadı. Kim çözecekse bizim sorunumuzu çözsünler. Tapu olmadığı için hepimiz sıkıntı yaşıyoruz. Ne kredi çekebiliyoruz ne de tarımsal desteklerden faydalanabiliyoruz” dedi.
Ellerinde 1938 yılına ait Özel İdare Kayıtları olduğu halde tapularını alamadıklarını belirten Muhtar Mengükan, tapuları olmadığı için arazilerinin yakın köyler tarafından da işgal edildiğini söyledi.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIM”
Tapusuz köyle ilgili açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de, “Buradan Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenlere sesleniyorum: Bu köyün tapulandırması bir an önce yapılmalı.   Gelsinler buradaki insanları dinlesinler. Kadastro bir an önce buraya gelerek geçmişten bu yana bu topraklarda yaşayan, tarlaları ekip biçen insanlarımızın sorunlarını dinlemeli ve çözmeli. Ben İzmir Milletvekili olarak sorun çözülene kadar takipçisi olacağım” dedi.

KÖYLÜLER SİYASETEN CEZALANDIRILIYOR MU?
“Burada yaşayan insanlar farklı partiye oy veriyor diye, farklı düşünüyor diye bu köyü cezalandırmak hak mıdır hukuk mudur” diye soran CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın bir dönem Ulaştırma Bakanlığı yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Bu köy Susuz’un en büyük köylerinden biri. Büyük Çatak Köyü’ne gelirken toprak yollardan güçlükle geldik. Halen AKP Kars Milletvekili olan Ahmet Arslan, bir dönem Ulaştırma Bakanlığı da yaptı. Ama köy yollarına hiç hizmeti olmamış. İnsanlar yargılansın diye adliye yaptılar, insanlar tutuklansın diye Emniyet Müdürlüğü yaptılar. Bu kentin hapishanesini yaptılar insanlar hapiste yatsın diye. Ama ne yol yapmışlar ne de köylere hizmet götürmüşler. Bu köyler gerçekten büyük sıkıntıdalar. Bu köye el uzatılması lazım. Yetkililere sesleniyorum. İlk seçimde biz iktidar olduğumuzda ilk yatırım yapacağımız yerlerden biri de Büyük Çatak Köyü olacaktır.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum