“Binali Yıldırım istifa etmeli!”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilmesini katıldığı bir radyoda canlı yayında değerlendirdi.

“Binali Yıldırım istifa etmeli!”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilmesini katıldığı bir radyoda canlı yayında değerlendirdi.

“Binali Yıldırım istifa etmeli!”
30 Aralık 2018 - 13:19

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Anayasa’nın 94. Maddesindeki amir hüküm gereği Sn. Binalı Yıldırım istifa etmek zorunda. Aksi durumda Anayasa’yı ihlal suçu işlenmiş olur. Seçimi İstanbul’da kazanacaklarından emin olsalar bir saniye bile düşünmeden Sn.Binali Yıldırım’ın istifasını isterler. Kırmızı plakayla seçim yarışına girilmez. Bu yaklaşım tek adam iradesinin bir ürünüdür” diye konuştu.
“EŞİTLİK BUNUN NERESİNDE?”
Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adaylığının kesinleşmesiyle birlikte Anayasa’nın 94. Maddesine vurgu yapan Sındır, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı veya başkan vekilleri Anayasaya dayalı sınırlamalar varken keyfiyetle siyaset yapamaz.  Anayasa'nın 94. Maddesi'nin son fıkrası şöyle der; ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar.’ Amir hüküm açık ve net bir şekilde ortadadır. Bu bir yorum değil, bu Anayasa hükmü. Sn.Binali Yıldırım partisinin Meclis dışındaki siyasi faaliyetlerine istifa etmediği sürece katılamaz. Eğer katılırsa protokoldeki yeri gereği diğer adaylar önünde haksız bir avantaja sahip olur. Soruyorum eşitlik bunun neresinde? Kırmızı plakayla seçim yarışına girilmez. Bu anlayış tek adam iradesinin bir ürünüdür” şeklinde konuştu.
“İSTİFA EDİP YERİNE YENİ MECLİS BAŞKANI SEÇİLMELİDİR”
AKP’liler tarafından keyfiyete bağlı bir durum yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Sındır, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Sn.Binali Yıldırım ivedilikle Meclis Başkanlığı görevinden istifa etmelidir. Bu keyfiyete dayalı bir durum değildir. İstifa dışında bir durum Anayasa’nın ihlali olur. Yerel seçimlerde aday olan Milletvekilleri siyaset yapabilir çünkü siyasi kimlikleri vardır. Ama Meclis Başkanı TBMM’deki tüm siyasi gruplara eşit, adil ve hakkaniyetli olmak, siyasi polemiklerin içine girmemek ve Meclis’in saygınlığını korumak zorundadır. Binali beyin adaylığı bugün resmi olarak açıklandığına göre istifa edip yerine yeni Meclis başkanı seçilmelidir. Milletin iradesini temsil eden yüce Meclisimiz başkansız yürütülemez, yeni başkan derhal seçilmelidir” dedi.
AKP’lilerin İstanbul’da seçimi kazanamayacaklarını bildiklerini söyleyen Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Seçimi İstanbul’da kazanacaklarından emin olsalar bir saniye bile düşünmeden Sn.Binali Yıldırım’ı istifa ettirirler. Yoksa hem Meclis Başkanı hem de İstanbul Belediye Başkanı olunamayacağını biliyorlar. Buradan çıkan sonuç şudur İstanbul’da seçimi kaybedeceğiz bari Meclis Başkanlığı Binali Yıldırım’da kalsın” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum