Beko: AKP yine sermayeden yana olduğunu gösterdi!

Beko: AKP yine sermayeden yana olduğunu gösterdi!

Beko: AKP yine sermayeden yana olduğunu gösterdi!
12 Mayıs 2020 - 15:56

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, AVM’lerin açılmasına tepki gösterdi. “İktidar bu kararıyla çalışandan değil, sermayeden yana olduğunu bir kez daha göstermiştir” diyen Beko, pandemi sürecinde başarılı olan ülkelerdeki ikinci salgın dalgasına dikkat çekti.

AVM emekçilerine düşünceleri ve talepleri sorulmadan AVM’lerin açılmasına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, iktidarın bu kararıyla dün olduğu gibi bugün de tercihini sermayeden yana kullandığını söyledi.

AKP iktidarının salgında başarılı olan ülkelerden gelen ikinci dalga uyarılarına bile kulağını tıkadığını söyleyen Beko hükümeti sert bir dille eleştirdi. Açıklanan son verilerde, salgına karşı başarılı olan Almanya, Çin ve Güney Kore'de sokağa çıkma kısıtlamalarının hafifletilmesinden kısa bir süre sonra vaka sayısının arttığı haberlerini hatırlatan Beko, bu ülkelerde önlemlerin gevşetilmesiyle ikinci dalga paniği yaşandığı uyarısında bulundu.

Beko, “Korona salgını daha bitmedi, hükümetin bu kararı çok yanlıştır. İktidarın normalleşme adı altında ilk aklına gelen AVM’leri açmak oldu. Dertleri salgınla mücadele ya da normalleşme değil. Bu şunu ortaya koymuştur bütçe tam takır. Halka karşılıksız desteği geçiyorum; temel ihtiyaç kredisi bile veremeyen iktidar, bugün AVM’lerde çalışan 1 milyondan fazla vatandaşımızı da salgın riskinin ortasına atmıştır. AVM çalışanlarının kaygılarını ve taleplerine bir kulak verin size ne diyorlar? ” dedi.

AVM’LERİN HAVALANDIRMASI YETERSİZ, EMEKÇİLER TEHLİKEDE!

AVM’lerdeki havalandırmalar konusunda Teknik Destek Uzmanı Habip Karataş’ın, “Saygı değer dostlarım. 11 Mayıs Pazartesinden itibaren AVM’ler açılacak. Mesleğim gereği bu tür kapalı mekanların ısıtma, soğutma, havalandırma sistemlerini projelendirip uygulamasını yapmış bir kişi olarak söylüyorum; kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığı için AVM’lere kesinlikle girmeyin. Bu tür ortamların ısıtma-soğutma sistemleri havalandırma ile yapılır ve bu sistemler enerji tasarrufu için hiç bir zaman yüzde 100 taze hava ile çalıştırılmazlar.” uyarısına dikkat çeken Beko, “Her bulduğu fırsatta işçilerin, emekçilerin haklarına göz diken AKP iktidarı aldığı bu kararla işçilerin emekçilerin sağlığını hiçe saymaktadır. Bugün de patronlar ve iktidar bir olarak emekçileri tehlikeye atmaktadırlar. Bugüne kadar daima Türkiye'deki işçi sağlığı ve güvenliği konusundaki eksikliklere dikkat çekmiş ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve denetimlerin arttırılmasını istemiştik. Gelinen süreçte bu konunun aciliyeti ve ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Şimdi bu iş yerlerinde kimlerin nasıl çalıştığını ya da çalışmak zorunda kaldığını denetlemek gereklidir” diye konuştu.

AVM’LER MEDENİYET GÖSTERGESİ OLAMAZ!

AVM’lerin medeniyet göstergesi olarak sunulmasının yanlış olduğunu ve Türkiye’de 400’den fazla AVM bulunduğunu hatırlatan Beko, “Bir kentte müze ya da kültür ve sanat merkezi olmaması sorun edilmezken, AVM’nin olmaması büyük bir eksiklik olarak görülüyor; çağdaş ya da medeni olmanın kriteri tek bir yapı türü ve işlev yani tüketim ile sınırlanıyor. AVM’ler çoğunlukla Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere özgü bir anomali. İktidarın da böyle bir anomalisi var. Kapitalizmin ve modernliğin beşiği Avrupa’da neredeyse yoklar. Onların yerini kent hayatını öldürmemesi amacıyla özellikle şehir dışına inşa edilen büyük mağazalar (department store) alıyor” eleştirisinde bulundu.

İŞÇİ, EMEKÇİ HAYATININ HİÇE SAYILDIĞINI KANITLAYAN FOTOĞRAF

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sancaktepe’de yapımı devam eden pandemi hastanesi inşaatında çalışan işçilerin uzaktan selamlamasını hatırlatan Beko, işçilerin fiziksel mesafe kuralına uyulmadan bir araya getirilmesine de tepki gösterdi. Eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Bazı işçilerde maske bile olmadığı görülmüştü. Hastane inşaatında çalışan işçilerin paylaştıkları fotoğraflar, yemek yerken, çalıştırılırken bile hiçbir kurala uyulmadığını gösteriyor. Bu fotoğraflar ne yazık ki Türkiye’de işçi, emekçi hayatının hiçe sayıldığını bir kez daha göstermiştir” tespitinde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, “11 Mayıs itibarıyla ülkemizde tüm otomotiv ana fabrikaları tekrar faaliyetlerine başlayacak" açıklamasının ardından, Fabrikaların üretime yeniden başlamasının çok riskli olduğu uyarısında da bulunan Beko, bütün sorumluluğun iktidara ait olduğunu sözlerine ekledi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum