Bakanlık sgk verilerini ‘beklemeye’ aldı!

Bakanlık sgk verilerini ‘beklemeye’ aldı!

Bakanlık sgk verilerini ‘beklemeye’ aldı!
29 Mayıs 2019 - 11:25

SGK aylık sigortalı sayısı istatistiklerini, Aralık 2018’den beri açıklamıyor. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Bakan, CİMER üzerinden Bilgi Edinme Başvurusu da yaptı ancak başvurusu beklemeye alındı.
TÜİK, ankete dayalı Hanehalkı İşgücü Araştırması yoluyla araştırma yapıp her ay anket sonuçlarından tahminlerde bulunarak Türkiye işgücü piyasası verilerini açıklarken; İŞKUR ve SGK kayıtlara dayalı veriler sunuyor. Bu nedenle işgücü piyasası açısından TÜİK, SGK ve İŞKUR verilerinin bir arada değerlendirilmesi önem taşıyor.
TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını düzenli olarak açıklamasına rağmen İŞKUR ve özellikle SGK verilerinin açıklanmasında gecikmeler oluyor.
SGK aylık sigortalı sayısı istatistiklerini, Aralık 2018’den bu yana açıklamıyor. Yani 2019 yılına ait tek bir veri bile kamuoyuyla paylaşılmadı.
İŞKUR, Şubat 2019 verilerini kısa bir süre resmi internet sitesinde tuttuktan sonra kaldırdı. SGK ise işsizlik ve istihdamla ilgili önemli gelişme ve tartışmaların olduğu dönemlerde verileri açıklamıyor.
Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
CİMER BAŞVURUSU BEKLEMEYE ALINDI!
CHP’li Bakan, konuyla ilgili geçen hafta 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’e bilgi edinme başvurusu da yaptı. CHP’li Bakan’ın başvurusu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yazışma/değerlendirme süreci nedeniyle beklemeye alındı.
‘KRİZ VATANDAŞIN GIRTLAĞINA ÇÖKTÜ!’
CHP’li Bakan, “Ülkemizin en büyük bütçeli kuruluşlarından biri olan, 2018 yılı geliri 381 milyar TL olan, aktif sigortalılar, emekliler ve bağımlılar dahil toplam 70 milyon insana hizmet veren ve kayıtlı istihdamla ilgili en büyük ve en geniş veri tabanına sahip olan; işe giriş ve ayrılma bildirgeleri elektronik ortamdan ulaştırılan, primleri tahsil eden, emekli aylıklarını ödeyen ve 33 binden fazla çalışanı olan SGK, aylık sigortalı verilerini gizleyerek saygınlığını ve güvenilirliğini zedeliyor. TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; Şubat 2018’de 28 milyon 166 bin olan toplam istihdam, 811 bin kişi azalarak Şubat 2019’da 27 milyon 355 bine gerilemiş. Krizin başladığı Ağustos 2018 ile Şubat 2019 arasında istihdamdaki kayıp 1 milyon 963 bin… Eğer SGK sigortalı işçi sayısına ilişkin verileri açıklamış olsaydı bu istihdam kaybının ne kadarının sigortalı işçilerden kaynaklandığı ortaya çıkacaktı. Ekonomi kontrollerinden çıktı, krizi yönetemiyorlar. İşsizlik ve istihdamla ilgili önemli gelişme ve tartışmaların olduğu dönemler ya da seçim dönemleri gibi kritik süreçlerde gerçek verileri açıklamıyorlar. Gerçekleri saklayarak hiçbir şey elde edemeyecekler. Kriz vatandaşın gırtlağına çöktü!” diye konuştu.
CHP’Lİ BAKAN AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK’A SORDU:
1 – Ülkemizin en büyük bütçeli kuruluşlarından biri olan, 2018 yılı geliri 381 milyar TL olan, aktif sigortalılar, emekliler ve bağımlılar dahil toplam 70 milyon insana hizmet veren ve kayıtlı istihdamla ilgili en büyük ve en geniş veri tabanına sahip olan SGK hangi gerekçe ile beş aydır sigortalı verilerini açıklamamaktadır?
2 – İşe giriş ve ayrılma bildirgeleri elektronik ortamdan ulaştırılan, primleri tahsil eden, emekli aylıklarını ödeyen ve 33 binden fazla çalışanı olan SGK, sigortalı sayılarını bilmiyor mu? Ve/veya neden düzenli olarak açıklamıyor?
3 – Kurumun saygınlığını ve güvenilirliğini zedeleyen SGK yönetimi, 2019 yılının aylık sigortalı verilerini ne zaman açıklayacaktır?
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum