ALS’ye farkındalık yarattı

ALS’ye farkındalık yarattı

ALS’ye farkındalık yarattı

ALS’ye farkındalık yarattı

ALS’ye farkındalık yarattı
22 Kasım 2018 - 10:24

ALS ile yaşam konusunda farkındalık yaratmak için Buca Belediyesi’nde düzenlenen söyleşide konuşan ALS Derneği Başkanı Dr. Alper Kaya, çarpıcı verilere dikkat çekerek, “Hastaların yüzde 82,6’sı iletişim olanaklarından,  yüzde 85.7’si sosyal hizmet çalışanı desteğinden, yarısı hastalığı ve bakımı ile ilgili güncel bilgilerden, büyük çoğunluğu rehabilitasyon desteğinden yoksun” ifadelerini kullandı.

Buca Belediyesi’nin sağlık söyleşileri kapsamında belediyenin Meclis Salonu’nda “ALS Nedir? ALS Hastalığına Yaklaşım” konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöromuskuler Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Filiz Sertpoyraz ve ALS Derneği Başkanı Dr. Alper Kaya katıldı.

Oldukça büyük ilgi gören söyleşide Dr. Sertpoyraz, hastalık hakkında genel bilgi verdi. 2010 yılından beri büyük bir ekip olarak bu hasta grubuna hizmet verdiklerini anlatan Dr. Sertpoyraz, “Nedeni bilinmeyen bu hastalık konusunda tek başımıza bir şey yapma şansımız yok, bütün disiplinlerin birlikte çalışması, nöroloji uzmanından, fizik tedavi uzmanına, psikiyatri uzmanından göğüs hastalıkları ve palyatif bakım uzmanına herkesin bu hastaları beraber değerlendirmesi gerekiyor” dedi.

ALS Derneği Başkanı Dr. Alper Kaya ise bu hastalıkla yaşamanın zorluklarına dikkat çekti. ALS hastaları için elini taşın altına koyanların oldukça az olduğunu belirten Kaya, “ALS hastalarına sahip çıkarsanız, günlük yaşamını destekler ruhlarını canlı tutmalarını sağlarsanız uzun yıllar yaşayabilirler. Ancak şu anda hastaların yüzde 82,6’sı iletişim olanaklarından yoksun. Sadece yüzde 14’ü ileri teknolojiyi kullanarak iletişim kurabiliyor. Hastaların yüzde 85,7’si sosyal hizmet çalışanı desteğinden yoksun. Hastaların yarısı hastalığı ve bakımı ile ilgili güncel bilgilerden yoksun. Hastaların yüzde 92,3’ü konuşma ve yutma terapisi desteği almadı. Hastaların yüzde 88,5’i psikoterapi desteğinden yoksun, Rehabilitasyon hizmetlerinin büyük çoğunluğu hasta yakınları tarafından sağlanıyor. Hastaların büyük çoğunluğu rehabilitasyon desteğinden yoksun” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum