Alaçatı Ot Festivali sona erdi

Alaçatı Ot Festivali sona erdi

Alaçatı Ot Festivali sona erdi
09 Nisan 2019 - 16:32

Türkiye'nin en çok ilgi gören festivali olan Alaçatı Ot Festivali bu sene yine yüz binlerce kişiyi ağırladı.
Yağmura rağmen Türkiye’nin her bölgesinden yüzlerce tur otobüsü ile Çeşme’ye gelen festival ziyaretçileri Çeşme Belediyesi'ne ait otobüsler ile garajdan festival alanına taşındılar. Çeşme Belediyesi otobüsleri, gün boyunca garaj ile festival alanı arasında ücretsiz ring seferi yaptılar.
 
Çeşmeli vatandaşlar aile bütçelerine katkı sağlamak için çok sayıda, ot, yiyecek ve hediyelik eşya standı açtı. Türkiye'nin birçok bölgesinden Alaçatı Ot Festivali için gelen ziyaretçiler, stantlarda satılan yöresel yenebilir otlara ilgi göstererek, otlar hakkında bilgi aldılar. Otlardan yapılan çeşitli yiyeceklerin satıldığı stantlar ise ziyaretçilerin ilgisini çekti. Birçok stantta yiyecekler kısa sürede tükendi. Festival ziyaretçileri, el işi hediyelik eşyaların satıldığı stantlardan da Alaçatı hatırası hediyelikler aldılar. 
 
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, stantları tek tek dolaşarak, stant açan Çeşmeliler ile söyleşip, iyi satışlar diledi. Stantları dolaşan Oran'a, vatandaşlar sevgi gösterisinde bulunurken, Belediye Başkanı seçilmesi nedeniyle de kutladılar.  
 
10. Alaçatı Ot Festivali boyunca Alaçatı Çarşı Meydanı'nda, şefler Özlem Mekik, Aydın Demir, Ali Dövenci, Umut Karakuş, Gökçen Adar ve Ayşe Nur Mıhçı tarafından pişirilen pazılı lezzetler atölye sonunda festival ziyaretçilerine dağıtıldı.
 
Bitkilerle ilgili çeşitli söyleşilerin de geçekleştirildiği Alaçatı Ot Festivali'nde, Prof. Dr. Menşure Özgüven, Dr. Ayfer Tan ve Saadet Tuğrul Ay başta festival teması pazı olmak üzere ziyaretçilere otlarla ilgili bilimsel bilgiler paylaştılar.
 
Uygulama Bahçesi'ni gezdiler
Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, Çeşme Emniyet Müdürü Gürcan Alev ve Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü de Alaçatı Ot Festivali'ne gelerek, Belediye Başkanı Erkem Oran ile birlikte, Alaçatı otlarının dikili olduğu Uygulama Bahçesi'ni gezdiler. Ziraat Mühendisi Sinem Büyüksomalı Tetik Uygulama Bahçesi hakkında bilgi vererek, Çeşme Belediyesi’nin hazırladığı Çeşme Florasında Yetişen Yaygın Bitkiler kitabını protokol üyelerine hediye etti. 
 
Ot Festivali kortejinde sevgi izdihamı
Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nin ikinci gününde, bando eşliğinde düzenlenen kortej yürüyüşüne, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hakkı Kocakara, Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğulları, İYİ Parti İlçe Başkanı Volkan Evci, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi ve ÇEŞKA Başkanı Berna Güler, Atatürkçü Düşünce Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Mehmet Bilgiç, Belediye Meclisi Üyeleri, Mahalle Muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yöresel giysiler giyen yöre halkı, otlarla süslenmiş araçlar, renkli giysileriyle bisiklet grupları ve yöreye ait değerlerin simgelendiği gruplar festival kortejine renk katarken, festival ziyaretçileri de korteji cep telefonları ile görüntülemek için birbirleriyle yarıştılar.
 
Sevgi gösterisi izdihama yol açtı
Kortejin önündeki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, cep telefonları ile görüntülemeye ve selfie çekmeye çalışmaları ise izdihama yol açtı.  Vatandaşlar, Soyer ve Oran’a sevgi gösterisinde bulunurken, kortej sık sık durmak zorunda kaldı. Soyer ve Oran da vatandaşları selamlayarak, sevgi gösterilerine karşılık verdiler.
 
“Adeta seçim sonuçlarını kutlama korteji gibiydi”
Kortej yürüyüşü ve stant ziyaretlerinin ardından bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ot Festivali korteji, adeta seçim sonuçlarını kutlama korteji gibiydi. O nedenle de çok mutlu oldum. Alaçatı Ot Festivali ile bir geleneğin yaşatılıyor olması da başlı başına çok değerli. Alaçatı’da çok güzel, coşkulu bir katılım vardı. Alaçatı Ot Festivali’nin Çeşme’ye, yarımadaya, İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum” diye ifade etti.
 
“2019 sezonunu da açmış bulunuyoruz”
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da bir açıklama yaparak, “Bugün muhteşem bir kortejle, Alaçatı Ot Festivali’mizin açılışını yapmış bulunuyoruz. Ayrıca 2019 sezonumuzu da açmış bulunuyoruz. Yeryüzündeki cennet Çeşme’mizde, umuyoruz ki, bu sezon turizm patlaması yaşayacağız. Alaçatı Ot Festivali nedeniyle Çeşme’de bütün otellerimizde yüzde 100 doluluğa ulaştık. Restoran ve kafeler de dolu. Umuyoruz ki, bu ekonomik kriz içinde, Alaçatı Ot Festivali, esnafımıza can suyu sağlayacak” diye konuştu.
 
Ot Dergisi yazarları ile söyleşi
Coşkuyla gerçekleşen kortejin ardından Ot Dergisi yazarları Selçuk Erdem, Tuna Kiremitçi ve Dündar Hızal Alaçatı Çarşı Meydanı’nda festival ziyaretçileri ile buluşarak keyifli dakikalara imza attılar. Büyük ilgiyle karşılanan söyleşinin ardından yazarlar Selçuk Erdem ve Tuna Kiremitçi dinleyiciler için kitaplarını imzalayarak fotoğraf çektirdiler.
 
Sakız ağacı ve sakız koyunu hakkında bilgi verildi
Öte yandan festival kapsamında, Sakız Ağacı Koleksiyon Bahçesi'nde, Gıda, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Keçeci tarafından, sakız ağacı ve sakız koyunu hakkında bilgi verildi. Keçeci'nin yaptığı bilgilendirmenin ardından da Koleksiyon Bahçesi'ne sakız fidanları dikildi. 
 
İki konser birden
Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenen 10. Alaçatı Ot Festivali'nin üçüncü gününde 2 konser birden gerçekleştirildi. 
Gün boyu yağan yağmura rağmen, on binlerce ziyaretçinin akın ettiği Alaçatı Ot Festivali'nde akşam saatlerinde gerçekleştirilecek olan festival konserleri, yağmur nedeniyle Alaçatı Amfi Tiyatro'dan kapalı bir alana alındı.
 
Cenk Bosnalı konseri, Alaçatılılar için ayrı bir anlam kazandı
Festivalde ilk konser, Balkan şarkıları ve Rumeli türküleri ile tanınan ve 2011 yılında İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından "Yılın en iyi erkek Balkan sanatçısı" ödülüne layık görülen Cenk Bosnalı tarafından verildi. Cenk Bosnalı konseri, yerli nüfusunun büyük bir çoğunluğunun Balkan ve Rumeli göçmeni olan Alaçatı için ayrı bir anlam taşırken, festival ziyaretçileri de türkülere eşlik ettiler. 
 
Yeni Türkü coşturdu
Konser nedeniyle alan tamamen dolarken, Yeni Türkü grubunun söylediği türkü ve şarkılar, izleyenleri coşturdu. Türkülere izleyiciler de eşlik ederken, konserin son bölümündeki İzmir Marşı'na, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar, ayağa kalkarak, hep birlikte, coşkuyla eşlik ettiler. 
"Çeşme'de sevgi kazandı" 
Oran, yoğun geçen bir seçim döneminin ardından düzenlenen Alaçatı Ot Festivali'nin, seçimin bütün stresinin atılmasına yol açtığını vurgulayarak, "Çeşme'de sevgi kazandı. Artık düne dair ne varsa, dünde kaldı. Aynı Derya Köroğlu'nun söylediği şarkılarda olduğu gibi, Çeşme'de sevgi ve hoşgörüyü daim kılacağız. Yaşasın sevgi! Yaşasın hoşgörü! Yaşasın Alaçatı, yaşasın Çeşme!..." diye konuştu. 
 
Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, "En fazla ot çeşidi toplama" ve "En güzel ot yemeği" yarışmaları ve ödül töreniyle sona erdi.
10. Alaçatı Ot Festivali'nin dördüncü ve son gününde de hareketlilik sürdü. Bölge halkına ve esnafına ekonomik girdi sağlayan, otellerde yüzde yüz doluluk yaşatarak, yüzleri güldüren Alaçatı Ot Festivali, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da yarımadaya da turizm hareketliliği sağladı. Yüzlerce tur otobüsü ile Çeşme'ye gelen festival ziyaretçileri, yarımadadaki ilçelerin yanı sıra Selçuk ve Kuşadası'na kadar olan geniş bir bölgeyi ziyaret ettiler. 
 
"En büyük sevdam Çeşme'ye hizmet için her şeyi yapacağım"
Festivali son günü, geçmiş yıllarda olduğu gibi "En fazla ot çeşidi toplama" ve "En güzel ot yemeği" yarışmaları düzenlendi. Yarışmalarda jüri değerlendirmesi başlamadan önce bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, "10. Alaçatı Ot Festivali'nin son gününde düzenlenen bu yarışmalarda, sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Annem ve ailemden sonra en büyük sevdam olan Çeşme'ye hizmet etmek için, Çeşme'yi layık olduğu yere getirmek için, sizlerle beraber her şeyi yapacağıma emin olabilirsiniz. Katılımınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Belediye Başkanı Oran, bir yakınının  cenazesi nedeniyle yarışmalardan erken ayrılmak zorunda kaldı. 
Yeni seçilen Çeşme Belediye Meclis Üyeleri ve CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğulları'nın da izlediği yarışmalarda, sunuculuğu, Alaçatı'da yaşayan televizyon gazetecisi Korcan Karar, "En fazla ot çeşidi toplama" yarışmasının jüri üyeliklerini; Prof. Dr. Menşure Özgüven, Dr. Ayfer Tan, Saadet Tuğrul Ay, Ahmet Keçeci ve Aysun Yenice yaparken, "En güzel ot yemeği" jüri üyeliklerini ise; Şamil Akşit, Gökçen Adar, Reşat Akbaykal, Süreyya Üzmez, Nevin Akbaş ve Murat Kabak yaptılar.
 
137 çeşit ot toplayan Nuran Erden birinci oldu
"En fazla ot toplama" yarışmasına; Recep Subaşı, Nuran Erden, İklim Erden, Esmanur Kurnaz, Gözde Aydın ve Durdu Mehmet Yanar katıldı. Jüri üyelerinin, yenebilir ve tıbbi aromatik bitki kategorilerinde yaptıkları değerlendirme sonucunda; 80 yenebilir ve 57 tıbbi aromatik bilgi olmak üzere 137 çeşit ot toplayan Nuran Erden birinci, 58 yenilebilir, 42 tıbbi aromatik bitki olmak üzere toplam 100 ot toplayan Esmanur Kurnaz ikinci, 52 yenebilir, 34 tıbbi aromatik bitki olmak üzere 86 çeşit ot toplayan Recep Subaşı ise üçüncü oldular. Yarışmada dereceye girenlere, tam, yarım ve çeyrek altın verildi.
"Enginar çanağında pazılı sürpriz köfte" yemeği ile Arzu Tigar birinci oldu 
"En güzel ot yemeği" yarışmasına ise; Handan Külahçı, Yasemin Mıngır, Vesile Limon, Özlem Yorulmaz, Serpil Külahçı, Arzu Tigar, Hanife Mısırlı, Emine Aluçoğlu, Ahmet Sevim, Ümmü Sevim, Recep Subaşı, Duygu Yıldız, Sıdıka Görgün, Firdevs Kaplan, Şehnaz Çevik ve Pervin Talay olmak üzere 16 yarışmacı katıldı. Yarışmada; "Enginar çanağında pazılı sürpriz köfte" yemeği ile Arzu Tigar birinci, "Pazılı, havuçlu armut tatlısı" yemeği ile Sıdıka Görgün ikinci ve "Enginar çanağında pazı sarma" yemeği ile Şehnaz Çevik üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılar, tam, yarım ve çeyrek altın ile ödüllendirildi. 
10. Alaçatı Ot Festivali, Çeşme Güzel Sanatlar Kültür Derneği Türk Halk Müziği Korosu'nun konseriyle sona erdi.                                                                                                                                
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum