“4,5 milyar fidan diktik”

Ege Üniversitesi'nde Tarım Bayramı Bakan Dr. Pakdemirli’nin katılımıyla kutlandı.

“4,5 milyar fidan diktik”

Ege Üniversitesi'nde Tarım Bayramı Bakan Dr. Pakdemirli’nin katılımıyla kutlandı.

 “4,5 milyar fidan diktik”
11 Ocak 2019 - 14:33

Bakan Dr. Pakdemirli, “Bir ülkede savunma ne kadar önemliyse, tarım da o kadar önemlidir. Ben her konuşmamda değiniyorum, tarımı olmayan ülke mutfağı olmayan eve benzer. Önümüzdeki yıllarda dünya nüfusu giderek katlanacak. Bugünkü tarımsal ihtiyaç yüzde 50 oranında artacak. Gelecekte dünyayı doyurabilen ülke en gelişmiş ülke olacak” dedi.
Ege Üniversitesi olarak Tarım ve Orman Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları, YÖK  ile işbirliği halinde olduklarını ifade eden Prof. Dr. Budak, bütün paydaşlarla üniversitenin bilgi ve birikimini paylaşacaklarını söyledi. Mutdispliner bir anlayışla tarım ve ziraat alanında projeler hazırladıklarını ifade eden Prof. Dr. Budak,  “Kampüsümüzün girişinde yer alan Veterinerlik ve Hayvancılık Araştırma Enstitüsünün, YÖK Başkanımızın takdirleri ve Bakanımızın destekleri doğrultusunda Veterinerlik Fakültesine dönüştürerek bölgeye hizmet vermek istiyoruz” dedi.
Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen "Türkiye'de Tarım Eğitiminin 173. Yıl Dönümü" programında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Ege’nin incisi İzmir, Ege Üniversitesi ise İzmir’in birinci üniversitesidir. Ege Üniversitesi köklü geçmişiyle eğitime ve bilime öncülük yapan bir üniversitedir. Geçtiğimiz ay Ege Üniversitesinden bir grup akademisyenimiz bakanlığımıza gelerek ürettiği projeleri sundular. Bu bizi çok mutlu etti. Bu uygulamanın yaygınlaşmasını arzuluyoruz” dedi.
Tarımın önemine değinen Bakan Dr. Pakdemirli, “Bir ülkede savunma ne kadar önemliyse, tarım da o kadar önemlidir. Ben her konuşmamda değiniyorum, tarımı olmayan ülke mutfağı olmayan eve benzer. Önümüzdeki yıllarda dünya nüfusu giderek katlanacak. Bugünkü tarımsal ihtiyaç yüzde 50 oranında artacak. Gelecekte dünyayı doyurabilen ülke en gelişmiş ülke olacak. Bu yüzden akılcı ve gerçekçi projelerle tarıma yön vermeye ve tarımsal üretimi kalkındırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
 “Türkiye’ye dünyadaki insan sayısı kadar fidan dikmek istiyoruz”
Türkiye’nin orman varlığını arttıran nadir ülkelerden olduğunu ifade eden Bakan Dr. Pakdemirli, “Orman ve tarımın bir araya getirilerek, bir bakanlık altında birleştirilmesi çok istikrarlı bir karar olmuştur. Buradan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Çünkü orman su demek, tarım da sudan beslenmek demektir.  Bu yüzden iki bakanlığın birleştirilmesi projeleri daha verimli hale getirmiştir. Ormanlar konusunda artış sağlayan nadir ülkelerdeniz. 2023 yılına kadar Türkiye’ye dünyadaki insan sayısı kadar fidan dikmek istiyoruz. Şuan dikmiş olduğumuz fidan sayısı 4,5 milyarı buldu” dedi.
Türkiye’nin erozyonla mücadelede dünyada birinci ülke olduğunu ifade eden Bakan Dr. Pakdemirli, “Erozyonla mücadelede ciddi yol kat ettik. Suyun başarının anahtarı olduğunu biliyoruz. Su tarımsal üretimde önemli katalizör etkiye sahip. Su ile ilgili önümüzdeki süreçler için planladığımız ciddi yatırımlar yer alıyor. Suya yol kadar önem veriyor, Türkiye’de bulunmayan yer altı barajları üzerinde ciddi çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.
Programın açılışında konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin Tarım Haftası ve Tarım Bayramı münasebetiyle Ege Üniversitesine teşriflerinden dolayı memnuniyetini dile getirerek “Tarım camiamızın bu anlamlı gününde üniversitemizi şereflendirdiği için Sayın Bakanımıza şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyorum” dedi. Prof. Dr. Budak, “Tarım sektörü, Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze kadar, ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Ülke ekonomimizdeki tarımın payı, diğer gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında çok yüksek orandadır. Dünyada 17. büyük ekonomi olan Türkiye, Avrupa’da tarımsal üretimde birinci sırada, önemli bir yere sahiptir” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum