"27 Bin Hasta Organ Nakli Bekliyor"

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası kapsamında düzenlenen programda, organ bağışında bulunan, organ nakli yapılan ve organ bekleyen hastaların yaşamlarına ilişkin paylaşımları duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.

"27 Bin Hasta Organ Nakli Bekliyor"

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası kapsamında düzenlenen programda, organ bağışında bulunan, organ nakli yapılan ve organ bekleyen hastaların yaşamlarına ilişkin paylaşımları duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.

09 Kasım 2021 - 15:06

Tatil için geldikleri Bodrum’da kaybettiği oğlunun organlarını bağışlayan İngiliz anne Julie Beston  salondakiler tarafından ayakta alkışlandı. Programda konuşan Ege Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Zeytunlu Türkiye’de organ nakli bekleyen 27 bin hastanın bulunduğunu dile getirip organ bağışıyla ailelerin kayıplarının bir umuda dönüşebileceğini söyledi.

 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Muhiddin Erel Amfisinde 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası kapsamında düzenlenen programa Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, EÜ Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Zeytunlu, Sağlık Bakanlığı Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu, EÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sezgin Ulukaya, İzmir Katip  Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi  Koordinatörleri Derneği Başkanı Dr. Rahmi Baykan, EÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Dilek Takımcı, öğretim üyeleri, sağlık çalışanları, organ bağışında bulunan aileler, organ  bağışı olan ve bağış bekleyen hastalarla aileleri katıldı.  

“ÜLKEMİZE ORGAN NAKLİ YAPABİLEN EKİPLERİ”

EÜ’nün organ nakil öyküsünün yıllar öncesine dayandığını hatırlatan EÜTF Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinin organ nakli başarı hikayesi yıllar öncesine dayanıyor. Üniversitemizde ilk kez 1986 yılında, Kalp ve Damar Cerrahisi ve Organ Nakli Uygulama Araştırma Merkezi olarak nakil uygulamalarına başlandı. Tıp Fakültemiz bünyesinde faaliyet gösteren merkezimiz, ülkemizde alanında birçok ilke imza attı.  Merkezimiz uluslararası düzeyde sunduğu sağlık hizmetleriyle hemen hemen tüm alanlarda  organ nakli gerçekleştirebiliyor. Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezimizin bu denli başarılı olmasının nedenlerinden biri de Tıp Fakültemizin güçlü akademik kadrosu ve sağlık çalışanlarımızla birlikte uyumlu bir ekip olarak görev yapmasıdır. Çünkü organ nakli uygulamaları multidisipliner bir çalışmayı gerektirmektedir. Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi olarak sadece organ naklini gerçekleştirmiyor, aynı zamanda eğitimini de vererek ülkemize organ nakli yapabilen ekipleri de yetiştiriyoruz. Üniversitemizin stratejik hedefleri doğrultusunda fakültemizde gerçekleştirdiğimiz eğitim ve sağlık hizmetlerinde kaliteyi önceliklendiriyoruz” diye konuştu.

 EÜ Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organ nakli ve bağışına ilişkin hazırlanan videonun gösteriminin ardından konuşan EÜ Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeytunlu, organ bağışının binlerce kişiyi derinden etkilediğine dikkat çekti. Prof. Dr. Zeytunlu, “Organ bağışı hem doğrudan etkilediği kişiler hem aileler hem de toplumumuz için çok önemli. Türkiye’de daha sağlıklı daha üretken bir yaşam sürmek veya hayatta kalmak için organ nakli bekleyen yaklaşık 27 bin hastamız var. Bu hastalardan bazıları için organ almak, ölüm kalım meselesi. Organ yetmezliğinin son döneminde olan kişiler her gün acı çekerler ve nakli beklerken çok zor hayatlar yaşarlar. Hastalardan çoğu doğuştan gelen bir hastalıktan ziyade sonradan gelişen hastalıklara bağlı olarak organ nakline ihtiyaç duyar hale geliyor. Yani aslında hastalanıncaya kadar bizler gibi kendilerini sağlıklı gören kişiler. Geleceğimizi bilemeyiz, şu an sağlıklı bile olsak gelecekte organ nakli bekleyen bir hasta olabiliriz. Organ bağışıyla hayatlar dönüştürülür ve bağış yapan ailelerin kayıpları  bir umuda dönüşebilir” dedi.

ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİNE İLİŞKİN SUNUMLAR YAPILDI

Programda, Sağlık Bakanlığı Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu, Türkiye’de organ ve doku nakli bağışında mevcut durum ile Covid-19 Pandemisinin Türkiye’deki organ bağışına etkisi konulu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi Koordinatörleri Derneği Başkanı Dr. Rahmi Baykan ise Ege Bölgesinde organ nakli ve bağışı ile Covid19 Pandemisinin etkisi konulu sunum yaptı.

DUYGULANDIRAN ANLAR

 İngiltere’den tatil için geldikleri Muğla’nın Bodrum İlçesinde beyinin ölümü gerçekleşen oğlunun organlarını bağışlayarak örnek bir davranışa imza atan, ve oğlunun kalbinin nakledildiği kişiyle görüşmeye devam ettiklerini söyleyen Julie Beston, bağışın önemine vurgu yaptı. Konuşmasını tamamlayan Beston’u salondakiler ayakta alkışladı. Organ bağışıyla hayata tutunan ve bağış bekleyen hastaların yaşadıkları süreçleri anlattıkları anlat duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

 “DİLEĞİM BİR YAŞAM”

Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında, Muhiddin Erel Amfisinde organ bağışına yönelik karikatürlerin sergisi yapılırken, EÜTF Hastası Başhekimi Prof. Dr. Sezgin Ulukaya,  EÜ Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Zeytunlu ve merkez çalışanları, organ nakil koordinatörlükleriyle eş zamanlı olarak “Dileğim Bir Yaşam”  diyerek dilek fenerlerini göz yüzüne bıraktı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum