25 kişiye sertifika

25 kişiye sertifika

25 kişiye sertifika
18 Nisan 2019 - 11:40

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği (İESOB) ile İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO)  emlak sektörüne yönelik Usta Belgelendirme Mesleki Yeterlilik Belgesi çalışmalarını sürdürüyor. Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme süreçleri ile emlakçıların standartları ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi, herkesin emlakçı olmasının önüne geçilmesi ve vatandaşlara da daha kaliteli güvenilir hizmetler sunulması hedefleniyor.

Usta Belgelendirme MYK sürecinde eğitim gören ve sınava girip belge almaya hak kazanan ilk 25 kişiye sertifikaların törenle verildi. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ile İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu’nun katılımlarıyla yapılan törene odanın bölge temsilcileri de katıldı.
Avrupa Birliği uyum sürecinin pek çok alanda olduğu gibi çalışma hayatına da bazı yenilikler ve değişiklikler getirdiğine dikkat çeken İESOB Başkanı Mutlu, ‘Bu yenilikler içinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) zorunluluğu da bulunmaktadır. Mesleki Yeterlilik Belgeleri,  Meslek Yeterlilik Kurulu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca  yürütülen değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olanların, mesleklerinde ulusal yeterliliğe sahip olduklarını gösteren belgelerdir.” diye konuştu.
Vatandaş odaklı hizmet
Esnaf teşkilatının 800 yıllık ahilik geleneğine sahip olduğunu hatırlatan Mutlu, ‘ Tüketici memnuniyetini gözeten Ahilik ilkeleri, mesleklerin belgeli kişilerce yapılmasını yani işin ehli tarafından yapılmasını  öngörmektedir. Eski dönemlerde mesleğini doğru icra edenlere şet kuşatma töreni ile kuşak bağlayıp artık ehil oldukları ilan edilirdi. Mesleki Yetkilendirme ile sadece isim değiştirmiştir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin iktisadi işletmesi olan “İESOB USTA Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi İktisadi İşletmesi” 2016 tarihinden bu yana sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürütmektedir. Belgelendirme alanlarını daha da arttıracağız. Esnafın ne iş yapıyorsa yapsın yetki belgesi olması lazım.  Nasıl ki doktor olmayan kişiye muayene olmuyorsak, eczacı olmayandan ilaç almıyorsak insanlar emlakçı olmayandan da ev almamalı. Eğer belgesi olanlarla çalışırsak üretici ve tüketici arasında çok daha iyi bir alışveriş olacaktır” ifadelerinde bulundu.
Başvurular İZEKO’ya
Sınava girip belge almaya hak kazanan 45 kişi içinden ilk yirmibeşine belge verdiklerine dikkat çeken İZEKO Başkanı Güleroğlu ise, çalışmaların sürdüğünü Kuşadası’nda da 19 kişinin sınava girdiği bildirdi.
Büyük emek verdikleri Taşınmaz Ticaret Yönetmeliği’nin çıktığını ifade eden Güleroğlu, “Yönetmeliğe göre emlakçıların Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi alması gerekiyor. Taşınmaz ticaretteki sistemde artık emlakçılığın şeklini değiştirdik. 30 metrenin altında emlak ofisi açamıyorsunuz, en az lise mezunu olmanız lazım ve mesleki yeterlilik kurulundan yeterlilik belgesi alma şartı gerekiyor. Belgeyi alma şartı sadece üyelerimize değil, Türkiye’de bu mesleği yapmak isteyen herkes için geçerli. Bu belgeyi almak için kişiler odamıza başvuracak, sınavlara girerek başarılı olacak ve bu belgeyi alacak” dedi.
Yeni çıkan bu yasa ile ilgili yanlış bilgiler dolaştığını söyleyen Güleroğlu, “Mesleki Yeterlilik Kurulu’ndan yani bizden alınan bu belgenin taşınmaz ticaretindeki yetki belgesiyle eş değerliliği yoktur. Dükkan açtığınız takdirde yeterlilik belgesi, odanın kayıtlı faaliyet belgesi ve lise diplomasını Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi’ne girersiniz. Sistemde de Ticaret Bakanlığı size iki tane müfettiş gönderir,  sizin mezuniyetiniz, belgeleriniz kontrol edilir ve sonrasında uygunluk raporu verilirse çalışmaya başlarsınız. Dükkan açmak ve çalışmak için sadece yeterlilik belgesi yeterli değil” diye konuştu.
Bakanlık denetleyecek
Artık herkesin emlakçılık yapamayacağını söyleyen Güleroğlu, “Emlakçının önceden alınan eğitim belgeleri ve 5 Haziran’dan önce oda kaydı, iş yeri kaydı varsa bu kişiler muafiyet kazanıyor.  2 Aralık’a kadar her emlakçının haklarını kaybetmemesi için yetkili belgelendirme sistemine girerek bu belgeyi alması lazım. Bu süreci kaçırırsa haklarını kaybediyorlar. Aralık’tan sonrada bakanlığın denetimleri başlayacak ve sapla saman ayrılacak 2020’ de herkesin bu işi yapamayacağını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.  
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum