"1 Birim Büyüme İçin 3 Birim Doğalgaz Tüketiyoruz"

Doğalgaz kısıntısı nedeniyle sanayide 72 saat elektrik kesintisi yapılmasının yankıları sürerken, Türkiye’nin net ithalatçı olduğu enerji kaynaklarının verimsiz kullanımına yönelik önlemlerin de alınması gerekiyor.

"1 Birim Büyüme İçin 3 Birim Doğalgaz Tüketiyoruz"

Doğalgaz kısıntısı nedeniyle sanayide 72 saat elektrik kesintisi yapılmasının yankıları sürerken, Türkiye’nin net ithalatçı olduğu enerji kaynaklarının verimsiz kullanımına yönelik önlemlerin de alınması gerekiyor.

14 Şubat 2022 - 09:13

Türkiye’nin bu ay sonunda açıklanacak 2021 yılı büyümesinin yüzde 9 civarında gerçekleşmesi beklenirken, doğalgazda yaşanan yıllık talep artışı yüzde 25oranında gerçekleşti.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan EMA Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever,  Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin 2021 yılında 61 milyar 552 milyon metreküpe ulaştığına dikkat çekerek, bu oranın ülkedeki ekonomik büyümenin yaklaşık üç katına karşılık geldiğini söyledi.
 
“NEDEN FABRİKA ÇATILARI HÂLÂ BOMBOŞ?”
 
2021 yılı öncesindeki dört yılda doğalgazda yaşanan talep artışının dikkat çekici bir artış göstermediğini belirten Vatansever, pandemi nedeniyle ertelenmiş taleplerin gündeme gelmesine rağmen büyümenin üç katı doğalgaz tüketilmesinin, enerjinin verimsiz kullanıldığının göstergesi olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yönelik tüm yatırımları destekleyici mekanizmaları bir an önce geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türk ekonomisi bir birim büyümek için üç birim doğalgaz tüketiyor. Başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız olmak üzere ilgili tüm kamu otoritelerimiz sektör temsilcilerinin de katkısı bir Stratejik Plan ortaya koymalı. Türkiye rüzgâr ve güneş enerjisinde elde ettiği kurulu gücün en az iki katını devreye alabilirdi. Yenilenebilir enerjiye toplumun tüm kesimlerinin yatırım yapmasını özendirici sistem geliştirilmeli. Sözgelimi fabrikalarımızın çatıları neden hâlâ bomboş ve bu durumu anlamak mümkün değil. Neden tükettiğimiz enerjinin en azından bir bölümünü kendimiz üretmiyoruz?”
 
“ELEKTRİK MOTORLARININ YÜZDE 70’İ VERİMSİZ”
Kişi başına enerji tüketimi yüksek, enerji yoğunluğu düşük ülkelerin gelişmişlik endeksinde üst basamaklarda yer aldığını anımsatan Vatansever, sözlerini şöyle sürdürdü:
Türk sanayicileri olarak Avrupalı rakiplerimizle kıyaslandığında aynı üretimi yapabilmek için daha fazla enerji tüketiyoruz. Ülkemizdeki sanayi tesislerinde kullanılan elektrik motorlarının yaklaşık %70’i düşük verimlilikte motorlardan oluşuyor. Keza ısı kayıpları, atık ısı geri kazanımı, verimli aydınlatma, ısı yalıtımı, enerji izleme sistemleri gibi enerji verimliliği projeleri ile aynı ölçekte üretimi daha az enerji tüketerek yapmamız mümkün.Türkiye’nin 2023 yılına kadar enerji yoğunluğunu yüzde 20 oranında azaltma hedefi bulunuyor. AB ortalamasına ulaşmak için enerjide en az yüzde 25 oranında verimlilik sağlamamız gerektiği anlaşılıyor.”
 
“ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİR KÜLTÜR OLMALI”
 
İş dünyasının VAP olarak adlandırılan Verimlilik Artırıcı Projelere yeterli önemi vermediğini belirten Hüseyin Vatansever, bu projelerin sadece parasal getiri boyutu ile değil, kültür değişimi olarak değerlendirilmesi gerektiğini; enerji yoğunluğunun azalmasının firmaların enerji maliyetlerinin daha rekabetçi olması anlamına geldiğini sözlerine ekledi.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum